Stof

foto

Mijn moeder maakte vroeger al onze kleding zelf, zij was eigenlijk onze eigen huis-couturier. Op de markt vond ze (altijd) wel weer een frisse lap stof en voor we het wisten liepen mijn broers en ik, in 4 varianten rond. Als ware ‘von Trappjes’.
Alles op maat gemaakt en van een uitstekende kwaliteit.

Maar als puber wilde ik helemaal geen door mijn moeder gemaakte spijkerbroek, ik wilde een echte! Ik wilde confectie, zoals iedereen zijn, nou ja iedereen, wel het hipste gedeelte van iedereen natuurlijk. Ook nu nog probeer ik er enigszins bijtijds bij te lopen maar echt veel verder gaat mijn mode kennis en interesse niet.

Dus toen ik werd gebeld door OpiumTV of ik een special voor ze wilde maken over modekoning Frans Molenaar, dacht ik nou niet direkt: yesss, haute couture helemaal mijn ‘ding’.

Als ik een programma maak dan kan ik dat niet anders dan me er voor de volle 100% in te storten. En meestal raak ik er door gegrepen en dat gebeurde ook dit keer bij Frans Molenaar.

Door te speuren in zijn rijke archief ging ik opeens heel anders kijken naar mode.
Zijn ontwerpen zeker eind jaren ‘70 begin jaren ‘80 zijn ronduit spectaculair.
Als mode-barbaar heb ik mij nooit gerealiseerd hoe zeer haute-couture raakt aan de beeldende kunst.

FM inzet

Aanwezig zijn bij zijn 97ste modeshow, mijn 1ste trouwens, was ronduit een belevenis.
Na afloop vloeide de witte wijn rijkelijk en de bitterballen vonden gretig aftrek. De iets te aangeschoten chique dames op zekere leeftijd probeerden ons nog enigszins keurig te woord te staan met wisselend resultaat.

Het is ook altijd inspirerend om een man te spreken die zijn dromen heeft nagejaagd, niets ontziend soms, maar met passie, vakmanschap en ongelooflijk veel lef en bravoure.
En is de prijs van de roem dan een eenzame kerst?
Kijk en oordeel zelf: LINK

En dat maakt mijn vak nou zo geweldig, telkens opnieuw in de ban raken van een nieuw verhaal, ik ben nu trouwens helemaal in2 paarden, maar daarover later meer…..

2 gedachten over “Stof

  1. Dank je wel Illy voor je complimenteuse blog wat mij betreft!
    Goed om te lezen hoe je geniet van het vak dat je uitoefent.
    Ik blijf je graag volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s